Framtidas kunnskapsbaserte arbeidsplasser

Næringspolitisk forum inviterer

26. nov, kl. 18:00 — 19:30, Zoom

Framtidas kunnskapsbaserte arbeidsplasser:

Hva er livsvitenskap og hvordan kan oslobedrifter innen livsvitenskap bidra til grønn verdiskapning?

Praktisk informasjon

Hva er egentlig livsvitenskap og hvordan kan oslobedrifter innen livsvitenskap bidra til grønn verdiskapning? I dette zoom seminaret kan du møte oslobedrifter som jobber med banebrytende produkter og tjenester som allerede sysselsetter mane i Oslo, men som kanskje kan bli «den nya olja» for Norge. Oslos egen byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen gir sine visjoner for hvordan næringer som dette og bedrifter som er Oslo-basert kan bidra i framtidas norske verdiskapning. Seminaret er et ledd i Næringspolitisk forums innspill på temaet næring  til det nye partiprogrammet. 

Arrangør: NPF i samarbeid med the Life Science Cluster Dato: 26. november Tidspunkt: 18.00 – 19.30 Format: Webmøte, Zoom : https://us02web.zoom.us/j/82070185248?pwd=Z3drcmpJd004bVNXa3BleE5RMnI5QT09

Møte ID: 820 7018 5248 Kode: 787799

Ordstyrer: Melita Ringvold

Bakgrunn Det er et ønsket mål at den norske økonomien gradvis skal bevege seg bort fra olje og gass, og at det bygges opp næring og industri som erstatter de tapte arbeidsplassene og eksportinntektene fra denne virksomheten. For at Norge skal kunne holde det velferdsnivået vi har i dag betyr dette at vi må øke eksportraten vår fra annen næring med 100% til 2040, og 50% til 2030.  Kort fortalt: Vi må innen svært kort tid etablere verdifulle næringer som produserer varer verden etterspør i betydelig større grad enn hva vi gjør i dag.

For å komme dit trengs det politisk vilje, tilrettelegging og handlingskraft. I Arbeiderpartiets forslag til program for 2021-2025 stå det at partiet skal gjøre følgende:Føre en aktiv næringspolitikk, som legger til rette for et nyskapende, kunnskapsbasert og klimavennlig næringsliv.  Samle kreftene rundt industrier som både gir eksportinntekter og som kan lykkes i et klimavennlig samfunn. Bruke det offentliges innkjøpsmakt målrettet for å utvikle gode hjemmemarkeder for strategisk viktige næringer innenfor handlingsrommet i EØS-avtalen. 

Livsvitenskap er en av de mest kunnskapsintensive næringene vi har i Norge. Samtidig er det en av de næringene som har høyest verdiskapning per hode og tettest tilknytning til universitetsmiljøene i Norge. Oslo står for hele 70 prosent av industriutviklingen innen helserelatert livsvitenskap.

Det satses allerede på livsvitenskap, det er blant annet under bygging en nytt livsvitenskapsbygg, som skal stå klart på Blindern til 2024. Samtidig må vi erkjenne at Norge får for lite verdiskaping igjen for investeringene i forskningen innen livsvitenskapene i form av produkter og løsninger, og dermed også arbeidsplasser.

Til dette møtet inviterer derfor Næringspolitisk forum sammen med The Life Science Cluster til et medlemsmøte og samtale hvor vi får muligheten til å bli bedre kjent med tre selskaper i forskjellige faser av verdikjeden. Sammen ønsker vi å se om vi kan se på hvilke steg vi må ta de neste ti årene for utløse potensialet innen livsvitenskapen, og slik nå målene om et nyskapende, kunnskapsbasert og klimavennlig næringsliv som gir gode eksportinntekter til det beste for både Oslo og Norge.Kort om selskapeneClexBio Et nystartet bioteknologiselskap som ved hjelp av 3D-printing kan lage små biologiske strukturer, som for eksempel blodårer.ShareLab Inkubator for gründere og oppstartsbedrifter som utvikler nye produkter og tjenester basert på biovitenskap og bioteknologi.GE Healthcare Et internasjonalt legemiddelselskap og eksporterer årlig for 9 milliarder kroner. GE Healthcare har i tillegg til produksjon også en FoU-avdeling i Oslo, og er et eksempel på at kunnskapsarbeidsplasser i Oslo skaper arbeidsplasser andre steder i Norge.

Program18.00 Velkommen Melita Ringvold, Leder i Næringspolitisk forum, Oslo Arbeiderparti 18.05: Selskaper for neste generasjon - Hva må til for å gi nye selskaper konkurransekraft? Armend Håti fra ClexBio & Marius Ødegård fra ShareLab, 18.20: Fra kunnskap til eksportindustri - Hvorfor velger internasjonale selskaper Norge som produksjonsland? Aksel Reksten, adm. direktør GEHealthcare 18.30: Å utløse potensialet innen livsvitenskap Hanne Mette Dyrlie Kristensen, The Life Science Cluster 18.45: Tanker og mål for Aps nye næringspolitikk sett fra Oslo Victoria Marie Evensen, byråd for næring og eierskap i Oslo 19.00: Hvordan sikrer vi ny næringsutvikling i Oslo sammen? Panelsamtale:, Victoria Marie evensen og Hanne Mette Dyrlie Kristensen, ledet av Melita Ringvold 19.25 Oppsummering v. ordstyrer Melita Ringvold, Leder i Næringspolitisk forum, Oslo Arbeiderparti